Gå till innehållet

Isbaletten Snödrottningen kommer igen med ny visuell identitet och ny rollbesättning

Tammerforshuset Ab:s och Kantelinen Company Ab:s produktion, isbaletten Snödrottningen, får sin världspremiär på Nokia Arena i Tammerfors fredag 30.12.2022. Efter att den ursprungliga världspremiären flyttades framåt har föreställningen fått ett nytt visuellt liv och en ny rollbesättning. I rollen som Snödrottningen skrinnar den mångfaldiga EM- och VM-medaljören, konståkaren Laura Lepistö. Kiira Korpi är på grund av tidtabellsutmaningar tvungen att lämna produktionen.

Isbaletten Snödrottningen bygger på den danska klassikern av Hans Christian Andersen (1805–1875) och den för samman konståkning, konfigurerad skridskoåkning, dans, ishockey och föreställande konst på högsta nivå på ett aldrig tidigare skådat sätt. Isbaletten är också med internationella mått mätt ett unikt verk som bearbetats sedan år 2019. I det konstnärliga teamet ingår de främsta ledarna, som regissör och koreograf Reija Wäre, visualist och ljusdesign Mikki Kunttu, manusförfattare Melissa A. Thompson och dräktskaparen Erika Turunen. Isbalettens musik är komponerad av Tuomas Kantelinen.

Verket har tagits fram och utvecklats tillsammans med sina skapare och tillsammans har arbetsgruppen låtit en ny och unik konstform växa fram. Under det gångna året har isbalettens visuella värld och uttryck förnyats för att bättre förmedla det unika i verket, det visuella är framarbetat av fotografen Saara Salmi och det kanadensiska företaget Thompson + Cleal. I det kanadensiska företaget verkar konstnären Gerard Cleal samt Melissa A. Thompson, som skrivit manuskript och koncepterat Snödrottningen. Thompson har bland annat verkat som kreativ ledare för Cirque du Soleil.

”Författaren H.C. Andersen betonade att hans sagor lämpar sig för alla, inte bara för barn. Med det nya visuella uttrycket vill vi skriva under det påståendet och välkomna också grupper bestående av fullvuxna till Nokia Arena. Vi berättar sagan om Snödrottningen med en finländs twist och därför ingår teman som vänskap, sisu, okuvlighet, nordisk mystik och kampen mellan det onda och det goda. De här och de olika konstformerna syns också i den nya visuella värld vi har skapat”, säger Tiia Välimäki, kommunikations- och marknadsföringschef vid Tammerforshuset.

Laura Lepistö i rollen som Snödrottningen

Isbaletten Snödrottningen ses i fem föreställningar på Nokia Arena i Tammerfors vid årsskiftet, 30.12.2022–1.1.2023. Den ursprungliga världspremiären var inprickad redan 1.1.2022, men på grund av de restriktioner koronapandemin medförde måste föreställningarna flyttas fram med ett år. Laura Lepistö ses i rollen som Snödrottningen, den tidigare innehavaren av rollen Kiira Korpi är på grund av tidtabellsutmaningar tvungen att lämna produktionen.

Laura Lepistö är Finlands mest framgångsrika individuella konståkare, då hon avslutade sin karriär år 2012 hade hon vunnit brons i VM, tre EM-medaljer och en sjätteplats i OS i Vancouver. Under de senaste åren har Lepistö haft en aktiv roll som företagare i fråga om idrott och välmående och hon är också styrelseledamot i Finlands konståkningsförbund. Ursprungligen var Lepistös roll i Snödrottningen Våren, en motvikt till den kyliga Snödrottningen.

”Då jag fick frågan om jag kunde göra rollen som Snödrottningen, var min första tanke att det är så synd att Kiira inte kan vara med. Genast efter det blev jag oerhört taggad och inspirerad. Det var slutligen ett enkelt beslut att fatta, jag tar med glädje an den här utmaningen. Det är fint att få kliva på isen igen med det här teamet, det är lite en känsla av ”vi gör det än en gång”. Rollen blir naturligtvis annorlunda med mig, min egen stil på skridskor, min egen personlighet och jag lovar att jag kommer att ge mitt absolut bästa på ändå ett avslappnat sätt. Mest ser jag fram emot att få skrinna inför publik och att få göra det i underbara dräkter, ljus och dekor. Jag får kalla kårar av bara tanken och det passar ju ypperligt, det är ju ändå Snödrottningen det är fråga om”, skrattar Lepistö.

Snödrottningen är ett nytt koncept och en ny konstform som vi fått vara med och ta fram och skapa tillsammans med Kiira Korpi. Vi skulle inte vara i det här läget utan en enorm envishet och ett fruktbart samarbete. Vi är oerhört glada över att stafettpinnen på ett så här naturligt sätt nu går över till Laura Lepistö”, säger Suvi Leinonen, programchef vid Tammerforshuset.

”Jag är så tacksam över att jag fått vara med och skapa en så massiv och unik produktion i Finland. Det grämer mig att jag inte kunde binda upp mig för föreställningarna då de flyttades med ett år på grund av koronapandemin. Min vän Laura kommer att vara strålande i rollen som Snödrottningen och jag vill önska henne och hela produktionen all lycka på vägen”, säger Kiira Korpi.

För mer information

Suvi Leinonen
Programchef
Tammerforshuset Ab
Telefon: +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Tiia Välimäki
Kommunikations- och marknadsföringschef
Tammerforshuset Ab
Telefon: +358 3 243 4055
tiia.valimaki@tampere-talo.fi

Intervjuförfrågningar

Elsa Vähänen
Sakkunnig – kommunikation
Tammerforshuset Ab
Telefon: +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi