Gå till innehållet

SNÖDROTTNINGEN

H.C Andersens klassiska saga ser dagens ljus i ett storslaget och på många sätt historiskt spektakel på is. Premiären är det i Tammerfors stolthet, den nya Nokia Arenan. En internationell, stjärnspäckad ensemble – både på och utanför isen – ger i Snödrottningen en enastående uppvisning i hur konståkning, ishockey, dans och design kan berätta en över 150 år gammal saga på ett helt nytt sätt.

Berättelsen, med sina rötter djupt i den finländska mystiken, handlar om en vänskap som övervinner allt. Ka blir förtrollad och tillfångatagen av Snödrottningen och Gerda är tvungen att ge sig ut på en resa under vilken hon stöter på de största utmaningar och frågor en människa kan tvingas möta. Varifrån kommer våra mest elaka impulser? Är Korpen vän eller fiende? Kommer Renens underliga karate att vara till någon hjälp? I Snödrottningens värld kommer svaren på de här frågorna och många fler att få sina svar på oväntade och förtrollade sätt.

Berättelsen

Det börjar med ett troll som inte är tillfreds.

Högt uppe bland himlarna och ständigt plågad av människans goda hjärta, får trollet en idé. En spegel som kunde förändra allt! En spegel så ond att vem än som tittade i spegeln skulle se det värsta reflekteras – det som var vackert skulle bli fult, det som var vänligt skulle bli misstänksamt och det som var kärlek skulle bli ett mörkt och ensamt raseri. Men, före trollet hinner hänga upp spegeln faller den ner och går i tusen och åter tusen skärvor över jorden nedanför.

Det här noterar Norrskenstrollkarlarna, två mytiska varelser som inser allvaret i det skedda. De här skärvorna, som besitter styrkor så starka att de till och med kan få årstiderna att vända sig mot varandra, kan fortfarande finnas kvar här bland oss…

Norrskenstrollkarlarna svär en förbannelse över Trollet den natten. Trollet förvandlas till en ensam Korp som skickas till jorden för att lära sig en läxa.

1000 år senare möter vi Kaj och Gerda. De har varit bästa vänner ända sedan de var små, men deras idylliska dagar faller i spillror då något inträffar. En liten, liten skärva av trollets spegel träffar Kaj och förändrar honom totalt. Den förändrade Kaj överrumplas av Snödrottningen och Snödrottningen lyckas lura med sig Kaj till sitt slott uppe i norr.

Gerda, som är förtvivlad över att ha förlorat Kaj, är tvungen att ge sig iväg på sitt livs resa för att återfå sin bästa vän. En resa som på alla sätt kommer att testa Gerda, en resa som kommer att utmana alla Gerdas förutfattade meningar om vad hon egentligen är kapabel till. En underlig kompass, en hoppig hermelin, en älskvärd men klumpig ren och en mystisk korp slår Gerda följe på hennes resa. Det är via sina följeslagare Gerda inser att be om hjälp inte är en svaghet, det är en styrka.

Djupt inne skogarna medan Gerda håller ställningarna också mot ett rövargäng, börjar Snödrottningens förbannelse över Kaj mattas av och Kaj ser glimtar av Snödrottningens sanna kärna. Kaj inser att han besitter en magisk kraft, en kraft som är effektiv i Snödrottningen värld av is. Snödrottningen, som känner sig hotad, fryser ner Kaj, gör det omöjligt för Kaj att röra sig.

Norrskenstrollkarlarna vet allt som varit och vet allt som komma skall. Då Gerda ber trollkarlarna om hjälp får hon en gåta till svar. En gåta som endast Gerda, tillsammans med sina följeslagare, kan lösa.

Alla krafter och känslor kolliderar i stridernas strid i Snödrottningens slott och vänskap visar sig vara den ultimata superkraften. Då en årstid ger vika för en annan är det inte bara trollet som inser vad det innebär att ha ett gott hjärta.