Föreställningar Artisterna Den konstnärliga arbetsgruppen Producenterna

Snödrottningen

Snödrottningen (Snedronningen) är en saga skriven av H. C. Andersen som gavs ut för första gången 1844. Sagan utspelar sig i finska Lappland och är en av Andersens längsta berättelser. Sagan har filmatiserats och dramatiserats för både tv och teater flera gånger. 

Snödrottningen baserar sig på nordisk mytologi och är en episk berättelse om världens viktigaste, högaktuella frågor. Var och en upplever tider då allt går riktigt dåligt. Om du just då har en enda person som vill hjälpa dig, kan du skatta dig mycket lyckosam. Vi har alla möjlighet att göra gott och möjlighet att välja att göra gott. Och vem som helst i vår närhet kan bli någons hjälte, om vi bara vågar hjälpa varandra och be varandra om hjälp.  

Den älskade sagoklassikern ses nu för första gången på isen i en föreställning som för samman finländska toppartister inom konståkning, ishockey och föreställande konst. Upphovsmännen bakom verkets moderniserade adaption är ett konstnärsteam med internationellt erkända proffs på ljusdesign, regi, manus och kostym.

Det utlovas ett visuellt storslaget audiovisuellt helhetskonstverk med vårt lands internationellt mest renommerade konståknings- och hockeystjärnor. 

Berättelsen

I originalberättelsen uppfinner ett elakt troll sig en magisk spegel som ger olycka till goda människor. En dag går dock spegeln i kras och skärvorna sprids över hela världen. Skärvorna hamnar i folks hjärtan som fryser till klumpar av is så att människorna blir kallhjärtade och onda.

Många år senare bor en liten flicka och en liten gosse, Gerda och Kaj, i en stor stad. Kajs mormor berättar för barnen legenden om Snödrottningen som härskar över snöflingorna. 

Kaj träffas av spegelskärvor som hamnar i hans hjärta och ögon. Kaj blir elak och otrevlig – han förstör rosenrabatten som han och Gerda har planterat och bryr sig inte längre om varken Gerda eller mormor, utan tycker att de är fula. Det enda som Kaj tycker att är vackert är snöflingor.

På vintern åker Kaj släde till marknaden och ser en stor vagn där Snödrottningen sitter. Kaj följer efter Snödrottningen som utanför staden lyfter upp Kaj i sin vagn och kysser honom två gånger: en gång för att hans hjärta ska bli känslolöst och kallt och en gång för att han ska glömma sitt tidigare liv. Snödrottningen kysser inte Kaj en tredje gång: den tredje kyssen skulle döda honom. Kyssarna får Kaj att följa med Snödrottningen. 

Här börjar äventyret med många spännande stunder och vändningar i kampen mellan det goda och det onda.

Föreställningar

Premiär lördagen den 1 januari 2022 kl. 19
Söndagen den 2 januari 2022 kl. 14 (svenskspråkig föreställning)
Söndagen den 2 januari 2022 kl. 19
Måndagen den 3 januari 2022 kl. 14
Måndagen den 3 januari 2022 kl. 19

  • Föreställningens längd är ungefär två timmar med paus.
  • Isshowen är en familjeföreställning, men den rekommenderade åldersgränsen är 6 år, eftersom vissa scener kan kännas spännande. I föreställningen används ljuseffekter med blinkande ljus.

Artisterna

KIIRA KORPI – LAURA LEPISTÖ –  MILA KAJAS –  SUSANNA RAHKAMO – PETRI KOKKO – MARIGOLD ICEUNITY – MARKO ANTTILA – NIKLAS HAGMAN – JENNI HIIRIKOSKI – PEKKA SARAVO

Rollen som Snödrottning spelas av den femfaldiga finska mästaren och trefaldiga EM-medaljisten i konståkning Kiira Korpi. En av stjärnorna på isen är Finlands alla tiders mest framgångsrika idrottare inom singelkonståkning, Laura Lepistö. Med är de europeiska mästarna i isdans och flerfaldiga VM- och EM-medaljisterna Susanna Rahkamo & Petri Kokko, konståkaren Mila Kajas samt det 13-faldiga VM-medaljlaget inom synkroniserad konståkning Marigold IceUnity. Koreografierna är skrivna av legendariska Anu ”Jääskis” Oksanen.

Av landets kända hockeyspelare medverkar i produktionen mannen med den långa NHL-karriären Niklas Hagman, Tapparas ikoniska Pekka Saravo samt landslagskapten Jenni Hiirikoski som är en av Finlands mest framgångsrika kvinnliga hockeyspelare. På isen ser vi även kaptenen i VM-guldlaget tillika kaptenen i Jokerits KHL-lag Marko ”Mörkö” Anttila.

*Förändringar möjliga

Den konstnärliga arbetsgruppen

MUSIK – Tuomas Kantelinen
REGI & KOREOGRAFI – Reija Wäre
VISUELL DESIGN – Mikki Kunttu
MANUS – Melissa A. Thompson
KOSTYM – Erika Turunen
KOREOGRAFI – Anu Oksanen

Isshowens produktionsteam består av internationellt renommerade proffs på ljusdesign, regi, manus och kostym. Manus och konceptdesign till storproduktionen har skapats av kanadensiska Melissa A. Thompson, som är känd för bland annat sina koncept för Cirque du Soleil. Musiken till Snödrottningen har skrivits av Tuomas Kantelinen, Finlands internationellt mest kända filmkompositör. Visuell designer och ljusdesigner är Mikki Kunttu som har arbetar på världens största arenor och med världens största produktioner och även rönt internationellt erkännande i Cirque de Soleils produktioner. Regissör är Reija Wäre, känd från betydande musikal- och arenaproduktioner samt framgångsrika iskoreografier. För kostym ansvarar den internationellt mest kända finländska kostymören Erika Turunen och iskoreografierna för gruppscenerna är skrivna av bland annat Anu ”Jääskis” Oksanen, känd som coach för Marigold IceUnity.

Producenterna

TAMMERFORSHUSET & KANTELINEN COMPANY

Tampere-talo Oy bedriver verksamheten i Nordens största kongress- och konserthus Tammerforshuset. Bolaget är också den största kommersiella promotorn inom föreställande konst i hela Finland. Tack vare bolagets starka internationella kontaktnät omfattar verksamheten årligen omkring 300 egna produktioner, bland annat operaproduktioner för Tampereen Ooppera, konserter i arenaklass samt internationella balett- och orkestergästspel.

Kantelinen Company Oy är kompositören Tuomas Kantelinens produktionsbolag inom föreställande konst som har ett samarbete med det internationella produktionsbolaget Decca. Kantelinen Company Oy har skapat den konstnärliga visionen och komponerat musiken till Snödrottningen.