Tutustu Lumikuningattaren tekijöihin

Lumikuningattaren taustalla on joukko kansainvälisesti tunnustettuja huippunimiä.

Teoksen on säveltänyt yksi Suomen tunnetuimmista elokuvasäveltäjistä, Tuomas Kantelinen.

Lumikuningattaren ohjaaja ja koreografi Reija Wäre on tunnettu lukuisista uskomattomista koreografioista niin jäätanssiteoksissa, musikaaleissa kuin Suomen suosituimpien esiintyvien artistien suurimmilla keikoilla.

Käsikirjoituksen ja esityskonseptin takana on kanadalainen kirjoittaja Melissa A. Thompson, monitaiteisten esitysten ammattilainen ja Cirque de Soleilin pitkäaikainen konseptikirjoittaja.

Shown visualisti ja valosuunnittelija on Mikki Kunttu, joka on työskennellyt kansainvälisissä tuotannoissa niin Cirque de Soleilissa, Tanskan kuninkaallisessa baletissa kuin Bostonin baletissa.

Pukusuunnittelusta vastaa Erika Turunen, joka on tullut tunnetuksi runollisista ja veistoksellisista puvuistaan niin tanssin kuin oopperan maailmassa.

Anu “Jääskis” Oksanen on 13-kertainen maailmanmestaruusvalmentaja Marigold IceUnitystä. Hän vastaa teoksen muodostelmaluistelun koreografioista.

Lumikuningatar on ainutlaatuinen yhdistelmä luistelua ja tanssia, ja esiintyjäjoukko koostuukin sekä huippu-urheilijoista että taiteilijoista.

Esiintyjät

Kiira Korpi, kuva: Heidi Mäenpää

Kiira Korpi – LUMIKUNINGATAR

Tampereelta maailman jäille ponnistanut Kiira Korpi on yksi Suomen menestyneimmistä ja rakastetuimmista taitoluistelijoista. Kiira aloitti luistelun 4-vuotiaana ja edusti koko uransa ajan Tapparan Taitoluistelijoita. Vuonna 2015 kilpauransa päättänyt yksinluistelija saavutti urheiluvuosinaan muun muassa häkellyttävät viisi suomenmestaruutta ja kolme EM-mitalia. Kiira palkittiin menestyksekkäästä urheilu-urastaan Suomen urheilugaalassa vuonna 2016.

Kilpauransa päättämisen jälkeen Kiira on muun muassa esiintynyt luistelunäytöksissä ympäri maailman, tehnyt valmentajan töitä ja esiintynyt televisiossa Yleisradion asiantuntijana taitoluistelulähetyksissä sekä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa. Kiiran elämäkertakirja ilmestyi vuonna 2018. Kiira asui vuosia maailman suurkaupungeissa, kuten Italian Milanossa ja Yhdysvaltojen New Yorkissa, mutta nyt hän iloitsee takaisin koti-Suomeen muuttamisesta.

Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi ja vuoden tamperelaiseksikin äänestetty Kiira kokee, että monitahoisen ja kiinnostavan Lumikuningatar-pahiksen tulkitseminen tarjoaa hänelle uutta ja jännittävää haastetta sekä sopivan irrottautumisen totutusta kiltin tytön roolista.

”Minulle henkilökohtaisestikin tämä tuotanto merkitsee aivan valtavasti, eikä vähiten sen takia, että pääsen jäälle monen vuoden tauon jälkeen kotikaupungissani Tampereella yhdessä upeiden luistelulegendojen ja ystävieni kanssa. Odotan Lumikuningatar jääshow’lta huikeita tunne-elämyksiä sekä yhdessä tekemisen ja kokemisen voimaannuttavaa vaikutusta, jonka toivottavasti tulevat sydämessään tuntemaan sekä katsojat että esiintyjät ja muu upea tuotanto.”

Katso Kiiran ja Reijan yhteishaastattelu ensimmäisistä jääshow’n harjoituksista!

Kuuntele Kiiran aggressiolista Spotifyssa!

Silja Dos Reis, kuva: Heidi Mäenpää

Silja Dos Reis – KERTTU

Silja Dos Reis on syntynyt ja käynyt koulunsa Ranskassa, mutta hänellä on suomalaiset sukujuuret. Silja aloitti tanssimisen 3-vuotiaana ja luistelun 8-vuotiaana. Hän on myös luistellut ja kilpaillut Suomessa yksinluistelijana junioriaikanaan ennen kuin aloitti pariluistelun. 

Silja aloitti uransa 20-vuotiaana tekemällä jouluesityksiä ja on siitä asti ollut mukana monissa jääproduktioissa. Hän esiintyi kolmen vuoden ajan Lidossa Pariisissa ja vuoden verran risteilylaivoilla maailman merillä. Silja oli alusta alkaen mukana Cirque du Soleilin ensimmäisessä jäätuotannossa ja esiintyi ryhmän kanssa 500 kertaa ympäri Amerikkaa sekä Itä- ja Keski-Eurooppaa. 

Silja iloitsee voidessaan viettää pitkästä aikaa joulun perheensä luona Suomessa. Hän asuu nykyään Montrealissa ja tuli Suomeen harjoittelemaan Lumikuningatar-esitystä varten. Hän ei malta odottaa, että pääsee esiintymään Kertun roolissa suomalaisen yleisön edessä.

”Olen unelmoinut siitä, että saisin esiintyä Suomessa, jossa minulla on perhettä ja ystäviä. Vihdoin Suomessa toteutetaan näin upea kansainvälisen tason jääshow! Kuvailisin Lumikuningatar-jääshow’ta tunteita herättäväksi elokuvaksi, jonka maagisuuteen voi eläytyä ja josta löytää katsellessaan koko ajan uusia elementtejä. Jokainen voi myös löytää itsensä tarinasta, vaikkapa Kertun ja Kain ystävyydestä.”

Felipe Montoya, kuva: Heidi Mäenpää

Felipe Montoya – KAI

Felipe Montoya on voittanut kahdeksan mitalia Espanjan kansallisista taitoluistelukilpailuista, ja hän on osallistunut myös arvokisoihin, kuten Korean Olympialaisiin vuonna 2018. 13-vuotiaana luistelun aloittaneella Felipellä on lisäksi vahva tanssi- ja balettitausta.

Kilpailu-uransa jälkeen hän on ollut mukana lukuisissa jäätuotannoissa esimerkiksi Englannissa ja Espanjassa, mutta tulkitsee nyt ensimmäistä kertaa tarinallisen roolihahmon.

”Aiemmissa jääesityksissä olen tulkinnut musiikkia, mutta koskaan en ole ollut mukana show’ssa jossa minulla on näyteltävä rooli osana tarinaa. Tämä johtuu siitä, että tällaisia kokoillan tarinallisia ja draamallisia rooleja ei ole kansainvälisesti tarjolla.”

Dmitry Semykin, kuva: Heidi Mäenpää

Dmitry Semykin – KORPPI/PEIKKO

Dmitry Semykin on kotoisin Venäjän Jekaterinburgista. Hän aloitti luistelun lapsena ja treenasi ammattilaistasolla 15 vuotta. Hän kuului Venäjän kansalliseen junioreiden pariluistelutiimiin ja voitti useita taitoluistelukilpailuja. Dmitrylla on maisterintutkinto urheilusta. Hän valmistui Olympic Reserve -koulusta ja University of Sports and Physical Culture -yliopistosta.

Päätettyään kilpailu-uransa Dmitry on työskennellyt taitoluistelijana ja esiintyjänä yli 30 jääshow’ssa ympäri maailman. Tuotantoja ovat olleet Ballet on Ice Venäjällä, Cirque du Soleilin ensimmäinen jääshow, Ermanos Fuentes Gasca -jääsirkuskiertue Latinalaisessa Amerikassa, näytökset huvipuistoissa Yhdysvalloissa ja risteilyaluksilla ja taitoluistelugaaloissa.

Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, kuva: Heidi Mäenpää

Susanna Rahkamo ja Petri Kokko – REVONTULIVELHOT

Susanna Rahkamo ja Petri Kokko kuuluvat Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin ja menestyneimpiin taitoluistelijoihin. Myös siviilissä yhtä pitävä pari ryhtyi ammattilaisiksi vuonna 1995 ja päätti luistelu-uransa suureen jäähyväiskiertueeseen vuonna 2000. Pari kilpaili jäätanssissa ja voitti Euroopan-mestaruuden ja MM-hopeaa vuonna 1995, MM-pronssia vuonna 1994 ja EM-pronssia vuonna 1993. Olympialaisissa he sijoittuivat kuudenneksi Albertvillessä vuonna 1992 ja neljänneksi Lillehammerissa vuonna 1994. Vuonna 2008 jäätanssissa otettiin käyttöön parin kehittämä tanssikuvio Finnstep.

Susanna on toiminut Suomen Olympiakomitean ensimmäisenä varapuheenjohtajana vuodesta 2012. Hän toimi myös Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana viisi kautta vuosina 2004–2014. Vuonna 2016 International Skating Union (ISU) valitsi Susannan vetämään liiton strategista kärkihanketta, globaalia kehittämistä. Vuonna 2020 Susanna valittiin myös ISUn digitalisaatiota ja tekoälyä kehittävän ryhmän ohjausryhmään. 

Koulutukseltaan Susanna on tekniikan tohtori ja elintarviketieteiden maisteri. Hän on toiminut vuodesta 2005 johtamisen konsulttina ja senior partnerina. Yellow Method’issa hän auttaa yrityksiä luovan huippuosaamisen analysoinnissa, olemassa olevan kyseenalaistamisessa, uteliasuuden ja luovan ajattelun lisäämisessä. Susanna kuvailee itseään innovatiiviseksi, innostavaksi, analyyttiseksi, kansainväliseksi ja laajasti yhteistyötä tekeväksi persoonaksi.

Petri on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri, ja kilpailu-uransa jälkeen hän on toiminut liikkeenjohdossa mm. Niken Suomen-maajohtajana. Viimeiset 15 vuotta Petri on työskennellyt Googlella useissa johtotehtävissä mm. Suomen-maajohtajana, Saksan-myyntijohtajana ja globaalina kehitysjohtajana. Nykyään Petri johtaa Googlella Keski-Euroopan spesialisteja. Lisäksi hän vaikuttaa yritysten hallituksissa.

”Upeaa ja ainutkertaista, että tällainen joukko pääsee yhdessä jäälle. Hanke on merkittävä panostus suomalaisen taitoluistelun osaamisen, harrastamisen, kunnianhimon sekä kansainvälisten mahdollisuuksien kasvattamiseksi. Itselleni on myös jännittävää palata jäälle pitkän tauon jälkeen”, Susanna kertoo.

Laura Lepistö – KEVÄT

Laura Lepistö on Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluistelija taitoluistelussa. Lauran mitalikaapista löytyy mm. MM-pronssimitali sekä useita EM-mitaleita. Laura sijoittui kuudenneksi Vancouverin talviolympialaisissa vuonna 2010. Lauran kilpailu-uran ikimuistoisin hetki koettiin Helsingin EM-kilpailuissa vuonna 2009, kun Laura luisteli kultaa täpötäyden kotiyleisön edessä.

Laura päätti kilpauransa vuonna 2012 mutta on ollut senkin jälkeen aktiivisesti mukana taitoluistelun ja urheilun maailmassa. Tällä hetkellä Laura työskentelee amerikkalaisen Riedell Skates -luistinvalmistajan brändimanagerina, järjestää leirejä luistelijoille ja toteuttaa erilaisia projekteja urheilun ja hyvinvoinnin alan yrittäjänä. Laura on myös toiminut Suomen Taitoluisteluliiton hallituksessa neljän vuoden ajan.

Mila Kajas – LUMIKUNINGATTAREN NEUVONANTAJA

Mila Kajas-Virtanen, jonka huippuvuodet ajoittuivat 1990-luvun alkupuolelle, kuuluu maamme historian parhaisiin naistaitoluistelijoihin. Hän edusti Suomea Lillehammerin olympialaisissa 1994 sijoittuen 12:nneksi ja kruunattiin neljä kertaa Suomen mestariksi. MM-kilpailuissa hänen paras sijoituksensa oli 11:s. 

Kilpailu-uransa jälkeen Mila luisteli ammattilaisena Holiday On Ice -jääshow’n solistina. Mila muistetaan ensimmäisenä suomalaisena naistaitoluistelijana, joka hallitsi kaikki kolmoishypyt. Urheilullisiin saavutuksiin kuuluu myös neljän täyspitkän maratonin juokseminen.

Viimeisten reilun 20 vuoden ajan hän on rakentanut uraansa viestinnän ja markkinoinnin tehtävissä ja on myös vastannut Suomessa järjestettävien lukuisten taitoluistelun arvokilpailujen viestinnästä. Tällä hetkellä hän työskentelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa kansainvälisen Maj Lind -pianokilpailun viestintäpäällikkönä ja on lisäksi tutkinto-opiskelijana Helsingin yliopistossa. 

Perheen, työn ja opintojen lisäksi vapaa-aika kuluu liikunnallisten harrastusten parissa, mutta luistimet Mila kaivoi esiin vuosien tauon jälkeen Lumikuningatar-näytöstä varten.

Marigold IceUnity – LUMIHIUTALESOTILAAT/KYLÄLÄISET

Myös muodostelmajoukkue Marigold IceUnity on mukana Lumikuningatar-jääshow’ssa. He ovat saavuttaneet lukuisia MM-mitaleita viime vuosikymmeninä. Nykyinen valmentaja, legendaarinen ja rakastettu Anu ”Jääskis” Oksanen aloitti joukkueen valmentamisen vuonna 1993.

Show’ssa näemme vahvuudessa 16 urheilullista ja päämäärätietoista luistelijaa. Joukkueen positiivinen ja energinen asenne auttaa sen jäseniä jaksamaan tiukankin paikan tullen.  Koreografioista löytyvät uudet ja välillä uhkarohkeatkin liikkeet sekä katsomoon asti välittyvä luistelusta nauttiminen ovat asioita, joista saamme kaikki Lumikuningattaressa nauttia.

Esiintyjät

Lumikuningatar – Kiira Korpi
Kerttu – Silja Dos Reis
Kai – Felipe Montoya
Korppi/Peikko– Dmitry Semykin
Lemmi-kärppä – Julien Dulière
Ryövärityttö – Mia-Mari Sinkkonen
MC Pipolätkä – Zabato Bebe
Poro – Daria Perminova ja Evgenii Belianin
Revontulivelhot – Susanna Rahkamo ja Petri Kokko
Kevät – Laura Lepistö
Lumikuningattaren neuvonantaja – Mila Kajas
Korpin nukettajat – Amanda Laaksola, Lotta Mäkelä, Ella Pitkälä, Maria Prosyanaya
Kertoja (ääni) – Jonna Järnefelt
Pipolätkän selostaja (ääni) – Jarkko Tamminen

Lumihiutalesotilaat

Marigold IceUnity: Charlotta Demasör, Annemarie Ervasti, Emi Iizuka, Sofia Kajala, Heidi Karhumäki, Lotta Kerokoski, Sani Kerttula, Ella Kilpeläinen, Jasmine Kuusla, Amanda Laaksola, Lotta Mäkelä, Jessica Oksanen, Aino Palosuo, Ella Pitkälä, Maria Prosyanaya, Veera Rissanen, Vilma Rissanen, Annika Schemeikka, Tessa Tamminen, Heta Torkkeli, Sanna Tuomisto, Lotta Uusitalo, Karoliina Vauhkonen

Lumikuningattaren entourage

Zabato Bebe, Evgenii Belianin, Yasmin Janatuinen, Jere Jääskeläinen, Kiira Kilpiö, Antton Laine, Hjørdis Lee, Lasse Lipponen, Godwin Otieno, Daria Perminova, Sini Parkkinen, Aino Päivike, Sofia Ruija, Etel Röhr, Mia-Mari Sinkkonen, Jasmir Vesander

Ruusut

Yasmin Janatuinen, Jere Jääskeläinen, Kiira Kilpiö, Antton Laine, Lasse Lipponen, Godwin Otieno, Sini Parkkinen, Aino Päivike, Sofia Ruija, Etel Röhr, Mia-Mari Sinkkonen, Jasmir Vesander

Ryövärit

Zabato Bebe, Yasmin Janatuinen, Jere Jääskeläinen, Kiira Kilpiö, Antton Laine, Hjørdis Lee, Lasse Lipponen, Godwin Otieno, Sini Parkkinen, Aino Päivike, Sofia Ruija, Etel Röhr, Mia-Mari Sinkkonen, Jasmir Vesander

Pipolätkäpelaajat

Pekka Saravo, Niklas Hagman, Jenni Hiirikoski, Marko Anttila, Max Lorentz, Toivo Rannikko, Jaakko Heinonen, Elsa Sitari

Kyläläiset

Julien Dulière, Zabato Bebe, Yasmin Janatuinen, Jere Jääskeläinen, Kiira Kilpiö, Antton Laine, Hjørdis Lee, Lasse Lipponen, Godwin Otieno, Sini Parkkinen, Aino Päivike, Sofia Ruija, Etel Röhr, Mia-Mari Sinkkonen, Jasmir Vesander, Melina Ylitalo

Marigold IceUnity: Charlotta Demasör, Annemarie Ervasti, Emi Iizuka, Sofia Kajala, Heidi Karhumäki, Lotta Kerokoski, Sani Kerttula, Ella Kilpeläinen, Jasmine Kuusla, Amanda Laaksola, Lotta Mäkelä, Jessica Oksanen, Aino Palosuo, Ella Pitkälä, Maria Prosyanaya, Veera Rissanen, Vilma Rissanen, Annika Schemeikka, Tessa Tamminen, Heta Torkkeli, Sanna Tuomisto, Lotta Uusitalo, Karoliina Vauhkonen

Lumikuningattaren ja Kevään sijaisesiintyjä – Venla Saneri

*Pidätämme oikeuden esiintyjävaihdoksiin.

Taiteellinen työryhmä

Reija Wäre – OHJAAJA & KOREOGRAFI

Reija Wäre on tehnyt ainutkertaisen monipuolisen uran Suomessa eri esittävän taiteen alueilla ohjaaja-koreografina ja työskennellyt eri tyylilajeissa oopperasta katutanssiin, tv-tuotannoista teatteriin sekä urheilusta massatapahtumiin.  

Reija palkittiin Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston kulttuuripalkinnolla vuonna 2020. Palkintoperusteet nimesivät hänet ”rajat ylittävien, monipuolisten askelmerkkien tanssittajaksi”.

Reija on ollut tekemässä yli 80 tanssiteosta, näytelmää ja musikaalia Suomen suurimmissa teattereissa ja vapaina tuotantoina sekä työskennellyt kansainvälisissä tuotannoissa.

Teatteritöistä ohjaaja-koreografina mainittakoon Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland, joka todettiin Helsingin Sanomien vuoden 2017 raadituksessa yhdeksi vuoden parhaista kulttuurielämyksistä. 

Reija on toiminut myös musiikkimaailmassa ja ollut rakentamassa esim. Antti Tuiskun, Jenni Vartiaisen, Robin Packalenin, Kaija Koon ja Anna Puun areenakonsertteja sekä Cheekin viimeisiä konsertteja Lahden mäkimontussa.

Television puolella hän on tottunut suurten tuotantojen suunnannäyttäjä Uuden Musiikin Kilpailun lavaohjaajana, yhtenä konseptisuunnittelijoista sekä pääkoreografina. Hän on toiminut myös Dance– ja Masked Singer -ohjelmien sekä useiden tv-konserttien koreografina.

Nuoremmat yleisön jäsenet ovat voineet nähdä Reijan koreografioita mm. kahdessa viimeisimmässä Risto Räppääjä -elokuvassa. Luistelumaailmaan hänet on johdattanut työskentely Helsinki Rockettes -muodostelmaluistelujoukkueen kanssa.

Katso Kiiran ja Reijan yhteishaastattelu ensimmäisistä jääshow’n harjoituksista!

Tuomas Kantelinen – SÄVELTÄJÄ & TUOTTAJA

Lumikuningattareen musiikin on säveltänyt moneen kertaan palkittu Tuomas Kantelinen, joka on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia elokuvasäveltäjiä. Tuomas on urallaan säveltänyt musiikin lähes sataan koti- ja ulkomaiseen elokuvaan. Joukossa on väkevää draamaa, historiallisia suurelokuvia, animaatiota, trillereitä, Hollywood-actionia sekä koko perheen elokuvia.

Vierasta hänelle ei ole myöskään sävellystyö klassisen musiikin saralla. Tuomaksen musiikki puhutteleekin koko kansaa. Lisäksi päivittäin joka taloudessa kuultavat MTV3-uutisten musiikit ovat hänen käsialaansa.

Lumikuningattaren musiikki on kauniin, sydäntähivelevän melodista, voimakkaita ja suuria tunteita sisältävää, suurten joukkokohtausten juhlaa – huumoriakaan unohtamatta!

”Täysin haltioituneena tästä suomalaisen taiteen ja jääurheilun ykkösketjusta lähdemme rohkeasti ja luottavaisin mielin matkalle kohti uutta. Lumikuningatar-tarina luo lohtua tähän suuren yksinäisyyden aikaan. Kuinka tärkeää onkaan vaalia ystävyyttä ja pitää huolta kaverista. Tarina muistuttaa siitä, että meissä jokaisessa piilee kyky täydelliseen hyvään. Luvassa on mitä kauneimpia melodioita, hurjaa taikaseikkailua, vaaran ja kylmyyden äänimaisemaa sekä räjähtävää nykybeattia.”

Katso Tuomaksen haastattelu jääshow’n harjoituksista!

Mikki Kunttu – VISUALISTI JA VALOSUUNNITTELIJA

Show’n visualistina ja valosuunnittelijana toimii maailman suurimpien areenoiden ja tuotantojen visualisti Mikki Kunttu. Mikki on toiminut mm. Cirque de Soleilin valosuunnittelijana Montrealissa.

Mikin kädenjälki on näkynyt laajasti televisio-, taide- ja musiikkituotannoissa. Hän on toiminut valo-, screen- ja lavastussuunnittelijana useissa suurproduktioissa ja tv-gaaloissa, kuten Kansallisoopperassa, Tanskan Kuninkaallisessa Baletissa, Bostonin Baletissa, Tero Saarinen Companyssa, Berliinin Olympiastadionilla sekä esim. Eurovision-laulukilpailussa 2007, 2013 ja 2016.

Mikki on visualisoinut useita kiertueita ja konsertteja. Lisäksi hän on kysytty luennoitsija alan kansainvälisissä kärkitapahtumissa.

”Lumikuningatar on taianomainen teatraalinen tarina, ja on täydellisen osuvaa tuoda se nimenomaan areenaympäristöön. Luistelutaiteen ja jääurheilun muotokieli yhdistettynä musiikin, valon, lavastuksen ja videotekniikan taikaan vie koko perheen mukanaan lätkäjunnuista isovanhempiin. Lumikuningatar tuo tanssin visuaalisen eleganssin ja dynamiikan areenalle unohtamatta näihin halleihin kuuluvaa immersiivistä tulisieluista energiaa.”

Melissa A. Thompson – KÄSIKIRJOITTAJA

Lumikuningattaren käsikirjoitus ja konsepti tulevat kanadalaisen Melissa A. Thompsonin kynästä. Melissa on kirjoittamisen ja monitieteellisten taiteiden asiantuntija, joka työskenteli 15 vuoden ajan kuuluisassa Cirque du Soleilissa. Hän työskenteli aluksi taidekonsultin roolissa ja perusti myöhemmin sirkuksen sisälle luovan älykkyyden tiimin tunnistamaan pinnalla olevia kulttuuritrendejä, kiinnostavia ihmisiä ja uusi suuntia. Hän toimi Cirque du Soleilissa myös konseptisuunnittelijana ja luovana johtajana sekä kehitti monia projekteja, kuten installaatiopohjaisia näyttelyitä, elämyksiä ja teatterikonsepteja.

Melissa on tehnyt paljon yhteistyötä Montrealin taidemuseon kanssa. Hän toimi museon jokavuotisten tanssiaisten taiteellisena johtajana vuosina 2018–2020 ja työskenteli museon näyttelyiden, installaatioiden ja esitysten parissa. Melissa on koulutukseltaan taideaineiden ja luovan kirjoittamisen kandidaatti (Concordian yliopisto) ja visuaalisten taiteiden maisteri (Goldsmith’s College, Lontoon yliopisto).

Erika Turunen – PUKUSUUNNITTELIJA

Erika Turunen on suunnitellut puvustuksia nykytanssille, baletille, oopperalle ja teatterille vuodesta 1990. Freelance-työnsä ohella hän työskentelee pukusuunnittelijana Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa, jonka puvuston johtajana hän toimi 1995–2009. 

Hänen viimeaikaisia töitään ovat olleet Tampereen Oopperan Carmen (2020), Kansallisoopperan Ring-sarjan ensimmäinen osa Reininkulta (2019), Savonlinnan Oopperajuhlien Ryöstö Seraljista (2017) ja Patarouva (2018) sekä tanssiteokset Compania Kaari Martinin Anna Karenina (2018) ja Tero Saarisen Third Practice (2019). Erika on saanut tunnustusta erityisesti nykytanssille suunnittelemistaan puvuista.

Erika on työskennellyt muiden muassa koreografien Tero Saarinen, Kenneth Greve, Javier Torres, Jorma Elo, Susanna Leinonen, Kaari Martin, Jorma Uotinen, Jeroen Verbruggen ja Kenneth Kvarnström kanssa. Erikan ainutlaatuinen kädenjälki on johtanut myös lukuisiin kansainvälisiin yhteistöihin. Hän on suunnitellut pukuja muiden muassa the Nederlands Danse Theaterille, Tanskan kuninkaalliselle baletille, Korean National Dance Companylle ja Czeck National Theatre Balletille.

Minna Pilvinen – NAAMIOINNIN SUUNNITTELIJA

Minna Pilvinen valmistui parturi-kampaajaksi vuonna 1996 Rauman ammatti-instituutista ja erikoisparturi-kampaajaksi vuonna 1998 Turun ammatti-instituutista. Minna suoritti maskeeraajan erikoisammattitutkinnon vuonna 1999 Turun ammatti-instituutissa, valmistui Helian ammatillisesta opettajakorkeakoulusta vuonna 2003 ja kouluttautui estenomiksi Turun ammattikorkeakoulussa vuonna 2008. 

Minna on tehnyt teatteri- ja tv-alan töitä 20 vuoden ajan. Hän on työskennellyt vakituisena maskeeraajana Turun kaupunginteatterissa vuodesta 2014 ja tehnyt Turun Linnateatteriin freelancerina maskeeraussuunnitteluja jo vuodesta 2000. Minnan viime vuosien maskeeraustöitä ovat olleet mm. Turun kaupunginteatterin Hobitti (2021), Amelie (2019), Hamlet (2019), Taru sormusten herrasta (2018), Tom of Finland (2017), Linnateatterin MS Domino -revyy (2021) sekä Turun musiikkijuhlien tuottama Eerik XIV -ooppera (2011), joka huipensi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden.

Minnan viimeisimmät maskeeraussuunnittelut ruudun puolelle ovat olleet mm. elokuvat Sieniretki (2021) ja Power of Love (2021) sekä tv-sarja Kentän laidalla (2020). Minna harrastaa kuvataidetta, ja hän piti ensimmäisen taidenäyttelynsä kesällä 2020.

Anu Oksanen – MUODOSTELMALUISTELUKOREOGRAFIA

Marigold IceUnityn valmentaja Anu ”Jääskis” Oksanen on saavuttanut joukkueen kanssa viisi MM-kultamitalia, 15 SM-kultamitalia, ja Musketeersien kanssa kaksi Junioreiden MM-kultamitalia ja 11 SM-kultamitalia joukkueiden vastuuvalmentajan roolissa. Anu toimii myös Helsingin Luistelijoiden muodostelmaluistelun päävalmentajana.

Anu on koulutukseltaan liikuntatieteiden kandidaatti. Hän on valmentanut Helsingin Luistelijoissa vuodesta 1993. Suomen valmentajat ry on valinnut Anun kolme kertaa joukkuelajien vuoden naisvalmentajaksi vuosina 2002, 2004 ja 2006.

Anu on palkittu Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun kultaisella ansioristillä vuonna 2019. Kultainen ansioristi annetaan urheilun tai kulttuurin parissa ansioituneelle henkilölle. Helsingin kaupunki myönsi samana vuonna Anulle Kultaisen Helsinki-mitalin. Tämä on korkein kaupungin myöntämä tunnustus. Samalla hänet valittiin myös sadan liikunnan ja urheilun helsinkiläislegendan joukkoon.

Tuottajat

TAMPERE-TALO & KANTELINEN COMPANY

Tampere-talo Oy operoi pohjoismaiden suurinta kongressi- ja konserttikeskusta, toteuttaa erilaisia tapahtumakonsepteja Events Tampereen kautta ja toimii esittävien taiteiden suurimpana kaupallisena promoottorina ympäri Suomea. Vahvojen kansainvälisten verkostojensa ansiosta se tuottaa vuosittain noin 300 omaa produktiota, mm. Tampereen Oopperan tuotannot, areenakokoluokan konserttituotantoja sekä kansainvälisiä baletti- ja orkesterivierailuita.

Kantelinen Company Oy on kansainvälisen Decca-yhtiön kanssa työskentelevän säveltäjä Tuomas Kantelisen tuotantoyhtiö, joka tuottaa esittävän taiteen produktioita. Lumikuningatar-jääbaletissa Kantelinen Company Oy vastaa taiteellisesta kokonaisuudesta sekä sävellyksestä.

Tuotanto

Vastaavat tuottajat

Paulina Ahokas

Tuomas Kantelinen

Suvi Leinonen

Mika Nevalainen

 

Tekninen tuottaja 

Vesa Sytelä

 

Tuottajat, tuotantosuunnittelijat, assistentit 

Päivi Henttu

Kiira Kilpiö

Immo Kytölä

Antti Oksa

Sini Parkkinen

Maria Sahlstedt

Jyri Tervakangas

Katri Varjos

Annika Virtanen

 

Markkinointi ja viestintä

Tiia Välimäki

Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Elsa Vähänen 

Micaela Röman 

Jaani Haapasalo 

Anne Sivula 

Marjut Heinonen

Ansku Karlbom 

Jutta Vetter Communications 

Creative Crue:

Malla Ferreira

Riina Rautiainen

Sami Nieminen

Janne Keränen

Anna Salminen

Eero Sundvall

 

Ryhmämyynti ja oheistuotteet

Mervi Pentikäinen

Mari Äijälä-Aatamila 

Saara Nurmi

 

Hospitality team

Anne Pesonen

Leena Sulonen

Heidi Rehakka

Heidi Tapaninaho-Pitkänen

Tiina Lumio

Marja-Leena Heinonen

 

Vastuullisuus

Marko Koivisto 

 

Kuvat, videot ja graafinen suunnittelu

Saara Salmi 

Irina Kauppinen

Heidi Mäenpää

Matias Ahonen

Ville Haapakoski

Annaleena Haapasalo

Ville Hautakangas

Jimi Sipilä

Pekka Martti

Punamusta Oy

Tampereen Offsetpalvelu Oy

Tuotantoyhtiö Legenda Oy:

Tommi Lepola

Anne Nieminen

Tero Molin

 

Käännökset

Emma Kaustara

Hilkka Kaustara

Satu Rasila

Micaela Röman

Kerttu Vähänen

 

Kirjanpito, palkanlaskenta, HR

Heidi Rehakka

Minna Kiviranta 

Jenni Palovaara 

Marja Virta

Birgitta Kouhia

Heidi Tapaninaho-Pitkänen 

 

Lainopillinen neuvonta, sopimukset

Kari Karjalainen

 

Vakuutukset ja neuvonta

Maarit Ehrama, Lähitapiola

 

Casting 

Reija Wäre

Anu Oksanen

Suvi Leinonen

 

Orkesteri

Budapest Art Orchestra

 

Musiikin äänitys ja orkesterijärjestelijä 

Miklos Lukacs

 

Kapellimestari

Peter Pejtsik

 

Solistit

Sanna Salmenkallio, viulu

Karoliina Kantelinen, laulu

Lassi Lohgren, avainviulu

Johan Hedin, avainviulu

Naveen Kumar, huilut

 

Puvustustuksen toteutus

Ateljee Hurma:

Johanna Vehmas

Taru Hahle

Ilkka Salakari

Aino Aho

Anita Penttinen

Työhuone Osk Hengari:

Sari Vaittinen

Ella Kauppinen

Jonna Nurmi

Senni Tähtinen

Salla Ilmarinen

Laura Lipiäinen

Julia Litjo

Katri Innanmaa

Vilma Nurmi

Linnea Kuusisto

Ronja Vähätiitto

Anni Kotiranta

Aida Depner

Riikka Lindroos

Rauman kaupunginteatterin puvusto:

Päivi

Henna

 

Maskeeraajat

Minna Pilvinen

Anna Kulju

Saara Tawast

Meeri Saukkoriipi

 

Valojen ohjelmointi ja operaattori

Alex Hautamäki

 

Projisointien ohjelmointi

Saku Väänänen

 

Projisointisisällöt

Mikko Linnavuori

Sisältöjen kuvaus ja valaisu: Joonas Pulkkanen

 

Seuraajaheittimet

Jaakko Sirainen

 

Näyttämömestari ja backstage-koordinointi

Kari Reini, Mañana Productions

 

Lavasteiden ja tarpeiston toteutus

Pågå Tampere Oy

Lavastemestarit

Ville Pastell

Niko Hämäläinen

Juuso Lindberg

 

Lavasterakentajat

Juho Fabrin

Markus Haavisto

Eetu Korhonen

Joona Lindberg

 

Erikoistehosteet ja pyrotekniikka

Oy Pyroman Finland Ltd

Markku Aalto

Markus Reijonen

Kari Halio

 

Lennätysten turvallisuus ja koulutus

Stunt Rigging Tampere Oy

Jouni Kivimäki

Iitu Kivimäki

 

Lentojen toteutus

Helsinki Rigging Company Oy

Juki Tuominen

Jaska Erkinheimo

Timo Kesonen, Capital AV Oy

 

Tekniikan toimittaja ja toteutus

Akun Tehdas (Aku’s Factory Ltd Oy)

Tuotanto:

Olli Pörhölä

Ahti Impola

Mikko Nyman

 

Äänentoisto

Hannu Mäki-Laurila

Samuel Merisalo

Klas Granqvist

Mikko Karpansaari

 

Valot ja rakenteet

Pete Jaako

Mikko Leskinen

Pekka Suikkari

Waltteri Wahlroos

Ella Väisänen

Oskari Nykänen

Jouni Järvinen

Eetu Vesamo

Esko Ansami

Jyri Kuosmanen

Sanni Kallioinen

 

Videotekniikka

Teemu Lehtonen

Matias Palo

 

Ripustus

Kari Wikström

Joni Heininen

Niilo Paukkunen

Samu Satta

Marja Kuokkanen

Kimmo Mäki

Roosa Kulju

Katriina Laitila

Joona Hinkkanen

Pirita Kervinen

Tommi Kuisma

Samu Satta

Vili Perälä

Soul Jaah

Kristian Kuronen

Björn Van Meel

 

Tekniikan ja Lavasteiden kuljetukset

Ajomestarit Oy

 

Korpin rakennus

Juha-Pekka Tamminen

Ville Juurinen

 

Turvallisuuden suunnittelu ja koordinointi

Mika Mäki

Antti Saimaja

Pasi Uhtakari

 

Creative Europe

Heikki Kovalainen

Anna Hildur 

Erna Kaaber

Jens de Gruyter 

Lauri Laukkanen

Thierry Heldenberg

Pietro Chiovaro

Raul Jurgenson

Art Schneider

Georgia Taglietti 

Sofie Schäfler

Søren Brønserud

Rahoittajat, yhteistyökumppanit ja kiitokset

Rahoittajat

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Svenska Kulturfonden

Tampereen kaupunki

Tampere-talo Oy

Tuomas Kantelinen Company 

Suomen Kulttuurirahasto, Pirkanmaan rahasto 

 

Yhteistyökumppanit

Icehearts: Teemu Vartiamäki, Adel Abdalla, Petri Pätiälä, Arto Tukio, Katja Hautakoski

Elämys Group: Jami Palsa

JCDecaux: Klaus Kuhanen, Krista Kivikoski, Jenni Heinonen

Lapland Hotels Arena ja Tampere: Janne Mönkkönen

Lippupiste: Ari Palhamo, Maria Penttinen, Siiri Krouvila

Nokia Arena: Marko Hurme, Elina Tikkakoski, Eini Inha, Alex Regan

NOHO Partners: Miko Helander, Anna-Liisa Vuokko

Sanoma: Marko Salo, Jari Rask 

Suomen Jääkiekkoliitto ry: Tuula Puputti, Petteri Hietanen, Suvi Aherto, Matti Nurminen 

Suomen Taitoluisteluliitto ry: Outi Wuorenheimo, Katariina Kivimäki, Marita Kokko, Mila Kajas, Emma Ahonen, Salla Mäkelä 

YLE: Miikka Maunula, Tiina Laitinen, Jussi Buckbee, Jukka Kaivola, Maria Kivinen, Merja Maasalo, Anne Varis, Anna Sirén, Jari Väisänen, Henrik Häggblom, Jukka Lihavainen, Riku Kaminen, Sinna Borgstrom, Arto Nuppola listatkaa Suvi, Mika ja Vesa nämä.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti: Maria Kuosmanen 

Tampereen kaupungin tapahtumayksikkö: Perttu Pesä, Saara Saarteinen

Visit Tampere: Noora Heino, Olga Javits, Heli Jokela, Pirjo Rantanen

Pure Represents: Angus Baskerville

Schwarzkopf: Päivi Korelin

Ole Hyvä Luonnontuote: Elli Unger

Tanssistudio Razzmatazz: Mirka Hietanen, Enja Mörsky

Banijay Finland Oy: Katja Price, Irene Kangasniemi, Liisa Kaartinen, Emma Delany

Bright Group: Tero Kärpijoki

Kisakallion Urheiluopisto: Jenni Korhonen, Anita Hellsten

Espoon Jääurheilun Tuki ry: Seidi Saarela

Sentteri Tampere Oy: Elina Penttinen

Lempäälän Jäähalli Oy: Sami Pursiainen

Tuusulan Jäähalli Oy: Teijo Jalonen

 

Tampere-talo Oy:n hallitus

Martti Silvennoinen

Kristiina Michelsson

Väinö Friman 

Jukka Gustafsson 

Leena Kostiainen 

Leena Rauhala 

Pia Viitanen 

Sirkkaliisa Virtanen 

 

Muut kiitokset  

Kalervo Kummola

Lauri Lyly

Anna-Kaisa Heinämäki 

Sören Lillkung 

Riikka Koivula

Oula Jääskeläinen 

Risto Juvonen

Mika Sulin

Marika Makaroff

Jorma Uotinen

Sirpa Räsänen 

Iiris Autio

Rosa Meriläinen

Mirva Meriläinen

Tiina Vihtkari

Kaisa Rönkkö 

Rauha Kyyrö

Tuomo Tähtinen

Helen Sildna

Chris Prosser

Chris Hewlett

Hannu Sinisalo

Annukka Hirvasvuopio-Laiti

Elna Nykänen-Andersson

Johanna Kotkajärvi