Hyppää sisältöön

Lumikuningatar-jääbaletti

Lumikuningatar-jääbaletti pohjautuu tanskalaisen Hans Christian Andersenin (1805–1875) klassikkosatuun, ja se yhdistää taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat, tanssijat, jääkiekkoilijat ja näyttämötaiteen ammattilaiset ennennäkemättömällä tavalla. Kotimainen jääbaletti on maailmankin mittakaavassa poikkeuksellinen näyttämötuotanto, jota on työstetty vuodesta 2019.

Lumikuningatar kertoo tarinan ystävyyden voimasta. Se sukeltaa suomalaiseen mytologiseen maailmaan ja kertoo tarinan Kaista, nuoresta pojasta, joka joutuu Lumikuningattaren vangiksi. Kain ystävä Gerda tekee kaikkensa vapauttaakseen ystävänsä Lumikuningattaren pauloista. Seikkailun ytimessä on kuitenkin taistelu omia heikkouksia vastaan.

Mistä ilkeimmät ajatuksemme kumpuavat? Onko Korppi ystävä vai vihollinen? Auttaako Poron outo karate haasteiden ratkomisessa? Lumikuningattaren maailmassa vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin ovat yllätyksellisiä.

Tarina

Kaikki alkaa Peikosta, jolla ei ole hyvä olla.

Peikkoa piinaa ihmissydänten kirkas valo, jolta suojautuakseen Peikko kehittelee pirullisen peilin, jonka tarkoitus on himmentää tätä valoa. Peilin pirullisuus on nimittäin siinä, että se heijastaa takaisin pelkkää pahaa. Kaunis heijastuu takaisin rumana, hyväntahtoinen epäilyttävänä ja rakkaus synkkänä ja yksinäisenä raivona. Peikko yrittää ripustaa peilin yötaivaalle, mutta jättiläismäinen peili putoaa Peikon käsistä ja rikkoutuu miljooniksi palasiksi, jotka leviävät ympäri maailmaa.

Peilin rikkoutumisen näkevät Revontulivelhot, jotka heti ymmärtävät tilanteen vakavuuden. He langettavat Peikon ylle taian, joka muuttaa hänet yksinäiseksi Korpiksi. Peikon on määrä pysyä Korppina, kunnes hän ymmärtää tekonsa seuraukset.

Tuhat vuotta myöhemmin yksi peilin sirpaleista vaikuttaa kahteen nuoreen ystävykseen Kaihin ja Kerttuun. Sirpale peikon peilistä joutuu yllättäen Kain silmään. Sirpale tekee Kain levottomaksi ja ilkeäksi. Kain raivokohtaus saa Lumikuningattaren kiinnostumaan hänestä, ja Lumikuningatar houkuttelee Kain jääpalatsiinsa kauas pohjoiseen.

Ystävänsä katoamisesta hätääntynyt Kerttu lähtee pelastusmatkalle, joka koettelee kaikkea Kertun osaamista ja uskaltamista. Kerttu saa matkaseurakseen levottoman kärpän, hajamielisen poron ja mysteerisen korpin. Heidän avullaan Kerttu oppii, että avun pyytäminen ei ole heikkous, vaan vahvuus.

Matkallaan Kerttu kohtaa metsässä majailevan rosvojoukon, jonka edessä Kerttu oppii pitämään puoliaan. Samaan aikaan Lumikuningattaren Kain ylle langettama taika alkaa haihtua, ja Kai näkee Lumikuningattaren todellisen luonteen. Kai ymmärtää myös, että hänellä itsellään on eräs taikavoima, joka toimii tehokkaasti Lumikuningattaren jäisessä maailmassa. Kun Lumikuningatar tuntee olonsa uhatuksi, hän jäädyttää Kain liikkumattomaksi.

Revontulivelhot tietävät kaiken menneen ja tuntevat tulevan. Kun Kerttu pyytää heiltä neuvoa Lumikuningattaren kohtaamiseen, hän saa velhoilta neuvoksi arvoituksen, jonka vain Kerttu itse voi ystäviensä avulla ratkaista.

Lumikuningattaren palatsissa käydään unohtumaton taistelu Kain kohtalosta. Taistelussa ystävyyden voima paljastuu todelliseksi supervoimaksi. Tarinan lopussa muutkin kuin Peikko ovat oppineet jotakin ihmissydämen valosta.