Hyppää sisältöön

Sinustako terätaituri Lumikuningatar-jääshow’hun? Esiintyjiä haetaan sekä kotimaiseen että ulkomaiseen tuotantoon

H.C. Andersenin satu Lumikuningatar nähdään jäällä ensi kertaa jäällä suurtuotantona Suomessa Tampereen Uros Live -areenalla Tampereella 1.–3.1.2022. Jäällä loistavat klassikkosadun hahmoina Suomen menestyneimmät taitoluistelijat, muodostelmaluistelijat ja jääkiekkoilijat, mutta tarina tarvitsee myös uusia ja erilaisia osaajia.

Kaikkien aikojen suurimman jäätuotannon kotimaisiin esityksiin haetaan esiintyjiä noin kymmeneen tehtävään. Samalla etsitään jo esiintyjiä mahdolliselle kansainväliselle kiertueelle noin 40–45 rooliin.

Minkälaisia esiintyjiä satu kaipaa, jääsadun ohjaaja ja koreografi Reija Wäre?

”Esitys kaipaa jo kiinnitettyjen esiintyjien lisäksi vielä persoonallisia ja monitaitoisia esiintyjiä eri taustoista sekä joukkokohtauksiin että isompiin rooleihin. Koska teos yhdistelee erilaisia liikkumisen ja esittämisen tapoja, toivoisin, että löytäisimme myös ihmisiä erilaisin taitoyhdistelmin; vaikkapa sirkustaitoja omaavan luistelijan, parin tai ryhmän, näyttelevän jääkiekkoilijan tai luistelevan voimistelijan.”

Valmentaja Anu Oksanen vastaa sadun käsikirjoituksen ja koreografian sovittamisesta jäälle. Minkälaisia ovat sinun toiveesi esiintyjistä?

”Etsimme tällä avoimella haulla nimenomaan persoonallisia luistelijoita, jotka pystyvät viemään tarinaa eteenpäin ja hallitsevat musiikin ilmaisun ja tulkinnan.

Koska luomme sadun jäälle, täytyy kaikilla olla perusluistelutaito. Mutta haemme nyt showluistelijoita, emme niinkään kaksois- ja kolmoishyppyjen hallitsijoita. Mukaan tarvitaan myös innokkaita hokkaritaitureita.

Taitoa on monenlaista. Jos löytyy tosi hyvä ja taitava tyyppi, jolla on esimerkiksi akrobaattisia kykyjä, voimme luoda roolin hänelle. Käsikirjoituksessa on pelivaraa tämäntyyppisiin lisäyksiin.”

Suurtuotantoon haetaanpersoonallisia ja monitaitoisia esiintyjiä 📸 Saara Salmi
Mukaan tarvitaan myös innokkaita hokkaritaitureita 📸 Saara Salmi
Haette samalla nyt samalla kertaa esiintyjiä myös sadun kansainväliselle kiertueelle, joka on vahvasti suunnitelmissa. Miten valinnat kahteen produktioon onnistuvat rinnakkain, Reija?

”Koen, että on käytännönläheistä hakea samalla kertaa esiintyjiä sekä kotimaan esityksiin että mahdolliselle kiertueelle.”

Miten näet rinnakkaishaun, Anu?

”On selvää, etteivät kaikki luistelijat voi olla mukana sekä kotimaisissa esityksessä että ulkomaisella kiertueella. Tämä edellyttää suurta joukkoa luistelijoita, sillä kahteen toteutukseen tulee myös tuplarooleja.”

Kotimainen esitys sekä ulkomainen kiertue edellyttää suurta joukkoa luistelijoita, sillä kahteen toteutukseen tulee myös tuplarooleja 📸 Saara Salmi
Minkälaisella näytöllä ehdokkaat voivat hakea paikkaa sadussa, Anu?

”Hakijat luistelevat minuutin mittaisen koosteen Tuomas Kantelisen tekemään musiikkiin. He voivat käyttää myös muuta musiikkia, mutta esityksen mitta ei saa ylittää minuuttia. Esitys kertoo, mitä hyppyjä, piruetteja, liukuja tai temppuja luistelija osaa ja kuinka hän tuo persoonansa esille ja tulkitsee musiikkia. Vaikka minuutti on lyhyt aika, se kuitenkin tuo ilmi osaamisen ja tulkinnan tason.”

Tässä Tuomas Kantelisen säveltämä musiikki hakijoiden koe-esiintymisvideoita varten:

Missä vaiheessa käytte läpi saamanne materiaalin ja mitä kumpikin teistä valinnoissa painottaa?

Reija toteaa videoiden katsomisen alkavan välittömästi hakuajan päätyttyä:

”Valinnoissa painottuu ennen muuta sopivuus juuri tämän tarinan rooleihin sekä liikelaatu. Haemme myös juuri tähän kokonaisuuteen sovitettavia erityistaitoja. Väistämättä siis myös muiden esiintyjien erityistaidot vaikuttavat yksittäisten esiintyjien valintaan, kun haetaan yhteen sulautuvaa ja monipuolisesti taidoillaan vakuuttavaa ryhmää.

Varmasti vielä tulee moneen kertaan harmittamaan, ettei mukaan mahdu tällä kertaa kaikki ne hakijat, jotka haluaisin jäälle poimia. Odotan innolla kaikkia taidokkaita videoita, joita saamme varmasti nähdä. Videoiden katsominen alkaa välittömästi hakuajan päätyttyä.”

Anu korostaa ratkaisujen syntyvän tiimin yhteistyönä:

”Olemme alustavasti kaavailleet, että videot käydään läpi huhtikuun aikana. On mahdollista, että jokainen meistä katsoo videot ensin yksin ja tekee omat arvionsa, ja sovitamme sitten ehdotukset yhteen. Ratkaisu syntyy tiimissä, johon kuuluvat Reija, sadun musiikin säveltänyt Tuomas Kantelinen sekä Tampere-talon edustajat minun lisäkseni.”

Esiintyjävalintojen tekeminen on tiimityötä, johon osallistuu myös tuottaja Paulina Ahokas sekä Lumikuningatar-esityksiin musiikin säveltävä ja toinen tuottaja, Tuomas Kantelinen 📸 Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Seuraavassa vaiheessa päästään koe-esiintymisiin. Missä ja miten ne toteutuvat?

Anu toteaa koronan olevan aikataulun tahdittaja:

”Koe-esiintymisiin Helsingissä ja Tampereella oli suunniteltu tietyt päivämäärät, mutta koronatilanne ratkaisee, milloin esiintymiset voidaan järjestää. Toiveissa on, että karsintavaihe toteutuisi huhtikuun aikana.”

Reija vahvistaa Anun näkemyksen:

”Hakuprosessin jatkoon ja käytäntöihin vaikuttaa ennen muuta maailmantilanteen kulku tästä eteenpäin.”

Mitä koe-esiintymiseen sisältyy, Reija?

”Seuraavaan vaiheeseen liittyy ennalta annetun koreografian tai liikkeellisen tehtävän opettelua sekä mahdolliseen rooliin liittyvä ilmaisullinen tehtävä. Vielä täyttämättömistä rooleista löytyy eläinrooleja, taianomaisia satuhahmoja ja suvereenilla osaamisella ja huumorilla vakuuttavia yleisön hurmaajia.”

Lumikuningattaren ohjaaja ja koreografi Reija Wäre 📸: Anna-Kaisa Noki-Helmanen
Seuraavaan vaiheeseen liittyy ennalta annetun koreografian tai liikkeellisen tehtävän opettelua sekä mahdolliseen rooliin liittyvä ilmaisullinen tehtävä 📸 Saara Salmi
Minkälainen kesä ja syksy tulevaan jääsatuun valituilla on edessään, Anu?

”Kun käsikirjoitus on lopullisessa muodossaan ja roolit täytetty, esiintyjät harjoittelevat osiaan pikku hiljaa paloina osittain itsenäisesti. Syksyllä alamme sitten vetää esitystä yhteen. Yhteiset harjoitusajat sovitetaan tietysti kilpailuaikatauluihin ja peliohjelmiin

Meidän tarkoitus aloittaa jääsadun kantaviin voimiin kuuluvan muodostelmajoukkueeni Marigold IceUnityn kanssa harjoitukset ja koreografioiden testaukset jo nyt kevätkaudella.”

Anu ”Jääskis” Oksanen vastaa sadun käsikirjoituksen ja koreografian sovittamisesta jäälle 📸:Anna-Kaisa Noki-Helmanen

Tutustu hakuohjeisiin ja hae mukaan koe-esiintymisiin tästä – haku käynnissä ke 31.3. klo 16 saakka!

Toimittanut: Marita Kokko
Kuvat: Saara Salmi, Anna-Kaisa Noki-Helmanen